miercuri, 10 martie 2021

 

Prestigiul unei persoane este sau nu influențat de respectul câștigat

Prestigiul este autoritate morală, consideraţie, influență de care se bucură cineva .

Cred despre prestigiu că există o distincție: între cei ce țintesc spre glorie lăudându-și exagerat și nemeritat meritele și cei care își câștigă prestigiul printr-o bine-meritată reputație. Prima categorie se laudă pe sine fără motive, fabulează și își exagerează meritele. Cea de-a doua este mai robustă, pentru că survine natural ca urmare a altor oameni care apreciază efortul sincer sau lucrul bine făcut. Nimeni nu-și poate construi o reputație pe baza a ceea ce urmează să facă.Prestigiul unei persoane este influențat de respectul,atitudinea de stimă față de sine și față de ceilalți și e o calitate la fel de valoroasă ca iubirea. Consider că respectul e o valoare în adevăratul sens al cuvântului, care trebuie promovată cât mai des și cât mai bine în rândul copiilor, tinerilor și nu numai; e o valoare care stă la baza iubirii, pentru că dacă nu există respect în dragoste, aceasta se stinge; se năruie încet-încet. A dărui cuiva respect înseamnă a-i accepta acelei persoane ideile, sentimentele și nevoile, dar și a i le prețui. Acest lucru se arată și se demonstrează prin atitudine și comportament. Se spune că respectul trebuie câștigat; așadar, pentru a primi respect, trebuie să-l oferim și noi, sincer și real. Menționez aici, însă, că niciodată respectul față de alții nu trebuie pus înaintea respectului față de sine. Respectându-ne pe noi, învățăm cum să-i respectăm pe ceilalți și respectiv, aceștia învață cum să se poarte față de  noi. Pentru a primi stimă, trebuie să oferi stimă.

 E lucru dovedit faptul că cei care au respectul de sine scăzut, nu au succes în viață, pentru că ei nu au curajul să ceară ceea ce-și doresc; pentru că ei se subestimează și nu cred în puterea pe care o pot avea atunci când își doresc să obțină un lucru.

Respectând pe alții,demonstrăm o lecție de disciplină, arătăm că avem o educație aleasă,ne căpătăm acel prestigiu care ne înalță ca oameni deosebiți.