luni, 31 octombrie 2016

Brad bătrân de Nicolae Iorga



A fost tăiat un brad bătrân
Fiindcă făcea prea multă umbră
Şi-atuncea din pădurea sumbră
S-a auzit un glas păgân.
O, voi ce-n soare cald trăiţi
Şi-aţi răpus strămoşul vostru
Să nu vă strice vouă rostul
De ce sunteţi aşa grăbiţi?
În anii mulţi cât el a fost
De-alungul ceasurilor grele
Sub paza crengilor rebele
Mulţi au aflat un adăpost
Moşneagul, stând pe culme drept,
A fost la drum o călăuză
Şi-n vremea aspră şi ursuză
El cu furtunile-a dat piept
Folos aduse cât fu viu
Şi mort acuma, când se duce,
Ce alta poate-a vă aduce
Decât doar încă un sicriu.


În timp ce evoluează, treptat, Facebook devine un veritabil instrument pentru spălarea creierului prin care, mai multor postaci le sunt schimbate ideile şi valorile prin manipularea informaţiei şi a unor tehnici psihologice specifice.
Reţeaua de socializare a devenit terenul de joacă a unor trusturi mass-media, companii publicitare, partide politice, secte religioase, grupări new age, sau chiar mai rău, a unor indivizi ce oferă hrană “spirituală”..
În primul rând trebuie ştiut că procedeul de spălare al creierelor foloseşte legi psihologice, ca hipnoza, cu care de altfel, are foarte multe în comun, în ideea de a manipula, de a livra sugestii şi în final, de a dicta şi controla faptele şi acţiunile unei persoane sau ale unui grup de persoane. Facebook este locul perfect fertil unde aceste tehnici pot da roade foarte bogate.
Rețeaua abundă de informații controlate, pe care subiecţii le primesc. Dacă unor persoane, fie ele și cu o personalitate puternică, li se repetă acelaşi lucru de mai multe ori şi din surse diferite, atunci acea informaţie capătă în timp statutul de certitudine. Aceasta este tehnica folosită cu succes de către agenții electorali în actuala campanie, “picătura chinezească”. Aspectul bizar este ca nu își laudă candidatul pe care îl reprezintă, ci evidențiază exacerbat aspectele negative ale candidatului adversar.
Odată cu amploarea pe care o iau grupurile pe Facebook, tehnica psihologică numită “presiunea grupului” devine un instrument la îndemână.Dacă se repetă cu insistență numele unui viitor președinte,spunându-se cât de necesar este patriei,acesta va fi ales,chiar dacă mulți,mulți nu știu cine este,mai ales cei care nu sunt în țara respectivă. Omul este o fiinţă socială, individul simte nevoia de apartenenţa la un grup, dacă grupul în care a fost acceptat are o anumită părere sau convingere, individul tinde să se ralieze ei din dorinţa de a nu fi expulzat din grup.
Postacii cu autostima exagerată sau suferinzii maniacali cu ideație rebelă pot cădea în capcana “denunţării valorilor anterioare”. Aceasta constă în atacarea constantă a vechilor valori ce se doresc schimbate. Denunţarea şi demonizarea lor este o altă tehnică de spălare a creierului.Pe Facebook are aplicații în politică, ateism sau în inocularea filosofiei new age. În această tehnică, cel mai mare impact îl au fotografiile cu citate “inteligente” unde se combină cu succes “derutarea”, prin folosirea unor texte al căror înțeles par a se potrivi perfect cu starea psihologică sau socială a celui care le citește, dar care texte încurajază de fapt acceptarea unor inepţii şi respingerea logicii din anumite texte de doctrină.
În multe cazuri manipulatorii de pe Facebook încurajează “dezinhibarea”. Folosesc dezinvoltura de care dau dovadă anumiți indivizi în comentarii și postări pentru a le determina un comportament necontrolat, ca al unui copil pentru ca apoi subiectul să poată fi educat şi dirijat tot ca un copil. Această tehnică mai este folosită și în mass-media. Nu dăm nume, lista ar fi prea lungă, observaţi și singuri infantilismele din avalanșele de postări și comentarii cu referire la o emisiune sau alta.
Un alt aspect ce necesită a fi evidențiat este “abuzul verbal” prin bombardarea cu un limbaj,,de stradă”, care place celor care așa se simt bine,suntem prieteni cu toți,dar bine-ar fi dacă sunteți ,mai ales, cu noi. Avem de-a face cu o tehnică de spălare a creierului de natură coercitivă, ce era folosită în închisorile de “reeducare” din regimul trecut,dar perfecționat astăzi excelent.Oameni decenți cu păreri corecte ajung să fie atât de violenți în exprimare,nu -și mai revin,își însușesc ideile unui,,lider”de dragul schimbării,deși au avut alte programe,se aliază cu alte partide care ajung să-i domine,să-i reeduce,ajung de recunoscut, par siguri de noile convingeri.Ies în stradă,nu știu nici ei pentru ce,se umilesc,zâmbesc la comandă,strigă,dar mai ales primesc ,,hârtii colorate cu cifre pe ele”.
Și totul în numele democrației lor....e bine????poate... ar trebui să citească ceva despre...PITEȘTI.....


marți, 4 octombrie 2016

Învierea în toamnă....

                 
  Există frumusețe,mister,taină în tine,Toamnă!
Dar…oare există și ochi care să le poată vedea?
De ce plâng,Toamnă,când poposești în parcul cu alei cotite și de ce stau pe bancă,uitând de mine?Și de ce copacii își leapădă frunzele de aur,iar vântul tău mă alina?Ploaia?-e lacrima ta,Toamnă…mă alină,mă înalță,mă conduce…Frigul,pe care îl simt,e drumul înspre tine?Care ți-e taina fără glas?Dar nu-mi răspunde,Toamnă,fiindcă n-ai mai fi misterioasă…Mor frunzele,dar în orice există o înviere. Bacovia?...O filă ruptă din tine,Toamnă!sau tu te-ai rupt din ea?!?!...și  vreau s-adorm din ce în ce murind,să trec și acest prag,să fiu mai aproape de veșnicie cu un…pas.Da, vreau s -adorm din ce în ce murind, fiindcă în orice există o înviere…Înviere la moarte?!Care ți-e taina învierii,Toamnă????....Dar,nu-mi răspunde,să nu-ți pierzi din mister!
Și-acum chiar c-aș vrea s -adorm din ce în ce murind.....

m-așteaptă sicriul de frunze și e…toamnăăăă!!!