marți, 17 noiembrie 2020

 

eseu---Despre matematică și viață

    Eu cred,deși nu sunt matematician, că matematica este mai mult decât o ştiinţă; este un act de cultură, este unul din modurile fundamentale ale gândirii umane. Matematica este disciplina care, prin însăşi esenţa ei – de ştiinţă a structurilor creatoare de modele  şi limbaje ştiinţifice  ale realităţii, ce foloseşte cu precădere modele analogice – poate şi are menirea de a forma o gândire investigatoare, creatoare, o apropiere de necunoscut .  Matematica îşi dovedeşte importanţa deosebită participând cu mijloace proprii la dezvoltarea personalităţii nu numai sub aspect intelectual, ci şi sub aspect estetic şi moral, motiv pentru care se completează  foarte bine cu alte discipline cum ar fi : literatura, muzica, arta.
  Adevărații matematicieni afirmă că: matematica este nu numai interesantă şi frumoasă, ea nu oferă numai bucurie, ci este şi utilă; fără matematică, tehnica noastră modernă n-ar fi posibilă, că ea a pătruns ca aerul în toate domeniile vieţii  moderne, iar viitorul depinde de matematică.

   Iată câteva aplicații practice ale matematicii în viață:

    -orice constructor sau proiectant, iti va spune cat de importanta este matematica in construirea oricarui lucru. Calcularea cantitatii totale de materialelor necesare, masurarea cu precizie a lungimilor, latimilor si a unghiurilor si estimarea costurilor proiectului sunt doar cateva dintre cazurile in care ai nevoie de matematica pentru crearea unor obiecte sau reparatii in casa.

   -în bucatarie se găsește mai multa matematica decat oriunde altundeva in casa: măsurarea ingredientelor ; calcularea timpului de gatire pentru fiecare element si ajustarea acestuia; înțelegerea raporturilor si proportiilor, in special in coacere ;

  -Matematica devine foarte utilă în calatorii, de la calcularea combustibilului pentru masina in functie de kilometri parcursi, la orientarea in spatiu, folosirea unei harti si calcularea banilor in diverse valute.

Pentru a folosi orice hartă, mai întâi trebuie să se poate localiza pozitia curenta. Acesta va fi punctul A. Cel mai simplu mod de a face asta este prin localizarea intersectiilor din apropiere sau a punctelor usor de identificat, precum podurile, cladirile mari sau intrarile pe autostrada.

Odata stabilit un punct de plecare,se localizează locul final -punctul B.

   -Multi experți sunt de acord ca fără anumite abilități matematice oamenii tind să investeasca, sa economiseasca si sa cheltuie bani in functie de emotii. De obicei, persoanele care nu stapanesc foarte bine anumite fundamente matematice fac greseli financiare mai mari. Un elev care intelege concepte precum cresterea exponentiala, va stii sa managerieze mult mai bine, spre exemplu, un credit bancar.

  -Cea mai importanta resursă pe care o avem este timpul. Una dintre cele mai simple si bune metode de a gestiona timpul este crearea unor liste cu sarcini de facut.  Iata unde intra matematica in joc!

  O lume fără matematică e o lume moartă, fără culoare, fără viaţă. Apare la orice pas, în orice formă, în orice corp, în fiecare secundă a vieții..