marți, 23 februarie 2021

 

           Importanța reciprocității într-o releție de prietenie

 

                                UN GÂND DESPRE PRIETENIE    

 

                                       „Prieten îți este acela care îți dă libertatea de a fi tu însuți”.

 

   Din punctul meu de vedere,cred că unul dintre indicatorii de calitate a vieții noastre este dat de tipul de relații pe care le avem. Pentru a simți beneficiile prieteniei, avem nevoie de relații bune, care ne influențează în mod pozitiv viețile, deoarece în aceste relații trăim adesea sentimente precum siguranța, conexiunea, ne simțim înțeleși, ascultați, ajutați, susținuți și iubiți.

   Un prim argument consider că în relațiile sănătoase de prietenie  contează experiențele create împreună, a fi acolo, la bine și la rău, a trece prin situații având cealaltă persoană alături. În prieteniile bune nu lipsesc conflictele. O relație bună nu presupune lipsa oricăror tensiuni, dar ceea ce este diferit de relațiile nesănătoase este faptul că acele momente aduc prietenii mai aproape, îi ajută să-și comunice nevoile sau semnalează necesitatea unei schimbări pentru ca relația să poată evolua. Uneori prietenii sunt oglinzi care pot reflecta acele părți bune din noi, dar și acele aspecte pe care nu ni le acceptăm, iar asta ne poate activa emoții neplăcute. În prieteniile bune nu lipsesc conflictele. O relație bună nu presupune lipsa oricăror tensiuni, dar ceea ce este diferit de relațiile nesănătoase este faptul că acele momente aduc prietenii mai aproape, îi ajută să-și comunice nevoile sau semnalează necesitatea unei schimbări pentru ca relația să poată evolua.

   Un alt argument este că atunci când vorbesc despre prietenie,știu că există multe aspecte semnificative. Încrederea și sprijinul pe care ți-l acordă un prieten este un lucru pentru care ar trebui să arăți recunoștință. Unul dintre cele mai frumoase sentimente este atunci când știi că poți conta pe persoana respectivă și că te va ajuta, indiferent de problemă. Alt moment special împreună cu un prieten îl reprezintă orele în șir petrecute râzând, astfel uitând de orice grijă pe care o ai (cel puțin pentru o secundă). Onestitatea și loialitatea unui prieten sunt de asemenea elemente cheie într-o prietenie. Amintirile create cu cineva sunt cel mai de preț lucru dintre toate. Acestea necesită timp și timpul acordat cuiva este un dar inestimabil. Am învățat asta de-a lungul prieteniilor mele.  Îți poți face prieteni în orice loc și la orice vârstă. De tine depinde cât durează și dacă ești dispus să lupți pentru ea. 

  Tot astfel multe prietenii te ajută să te dezvolți, atât social, cât și intelectual. Te fac să vrei să devii o persoană mai bună și, pur și simplu, când te afli în prezența lor primești o încredere de sine enormă prin susținerea primită. La ei poți apela dacă ai nevoie de sfaturi sau pur și simplu dacă trebuie să te plângi cuiva când o situație devine prea obositoare să îți mai bați capul cu ea. Ei îți dau curajul și speranța în cele mai grele momente. Felul de prieteni pe care îi ai contribuie foarte mult la evoluția ta ca individ. Suntem oameni. Este normal să ne simțim singuri dacă nu avem prieteni. Soarta unei prietenii stă în mâinile mele. Dacă am curajul și voința să lupt pentru ea, voi reuși, oricare ar fi motivele care mă  despart de un prieten. 

   Cu alte cuvinte,timpul petrecut în jurul prietenilor optimiști poate schimba chiar și perspectiva noastră de viață spre mai bine; ceea ce înseamnă că suntem mai fericiți atunci când alegem să petrecem timp cu oameni fericiți. Timpul petrecut alături de prieteni ne umple viața cu minunate conversații, stabilitate, deschidere și... multă voie bună. Prietenii sunt acolo când ne confruntăm cu probleme, ne ajută să vedem în perspectivă sau să observăm lucruri noi pe care singuri ne le-am fi observat niciodată. Prietenii sunt acolo și când câștigăm și se bucură alături de noi pentru fiecare reușită. Este esențial să învățăm din prietenie cum să fim deschiși, lipsiți de prejudecăți și, totodată, să observăm ce anume face oamenii să reacționeze în moduri atât de diferite. Adesea, prietenii ne ajută să ieșim din zona de confort, în timp ce ne oferă un spațiu emoțional stabil pentru a fi noi înșine. Prietenii nu pot vindeca singurătatea, dar cu siguranță pot juca un rol important în susținerea noastră, atunci când avem cea mai mare nevoie. Însă, fie că vrem sau nu, prieteniile se schimbă, amintindu-ne că trebuie să prețuim fiecare legătură ca pe ceva unic. A rămâne fără prieteni în vremuri grele ne face să apreciem mai mult prieteniile care vin și pleacă din viața noastră. Învățăm cum să primim și să răspundem cu bunătate și, de asemenea, să cerem ajutor atunci când avem nevoie. În multe situații, prietenia ne învață multe despre noi înșine și ne ajută să realizăm cât de important este să ai pe cineva care te cunoaște și te înțelege. Prietenii sunt cu adevărat cheia în a afla cum să depășești situațiile dificile din viață.

   De exempu,marile prietenii sunt unele dintre cele mai minunate lucruri din viață și, cu siguranță, merită sărbătorite și apreciate mai mult.Iată câteva prietenii celebre: Charles Chaplin și Albert Einstein, Mihai Eminescu și Ion Creangă,  Ioan Slavici şi Mihai Eminescu  Vasile Alecsandri și scriitorul francez Frederic Mistral,dar și   Marie și Pierre Curie, Regina Victoria și Prințul Albert.

   Eu cred că o prietenie adevarată este, la bine și la greu. Un prieten adevărat nu concurează cu mine. Îmi aleg prieteni cu care să mă mandresc, pe care să-i admir, care mă iubesc și mă ridică, care mă respectă și-i respect, care pur și simplu îmi fac ziua mai frumoasă prin simpla lor prezență

   În concluzie, într-o relație de prietenie este necesar: să asculți și să fii  ascultat,să întrebi,să răspunzi,să-ți exprimi afecțiunea,să ții legătura cu cel sau cei pe care-i știi prieteni,să fii dispus să iei decizii dificile.

   Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpânește toate bunurile lumii!!!!

   O prietenie care durează o viață întreagă este pentru mine un miracol.