duminică, 9 august 2020

 Ștefan Gheorghidiu--Zodia Balaqnței

   Zodia Balanța este o zodie masculină de aer, predominant intelectuală, mentală, guvernată de planeta Venus, planeta care sporește gustul pentru frumos,astfel student la filozofie, intelectual lucid, Ştefan Gheorghidiu trăieşte în lumea cărţilor şi nu se poate adapta lumii afacerilor. Eroul trăieşte în lumea ideilor pure, aspirând la dragostea absolută, căutând în permanenţă certitudini care să-i confirme profunzimea sentimentului de iubire, dar se simte obosit şi hotărăşte să se despartă definitiv de Ela, pe care o priveşte cu indiferenţă.

 Alte  caracteristici ale zodiei sunt: senzualitatea, sociabilitatea, bunul gust, atracția fizica, dar și gelozia. Plimbarea la Odobeşti într-un grup mai mare declanşează criza de gelozie, de incertitudine a iubirii, punând sub semnul îndoielii fidelitatea Elei. Faptele, gesturile, privirile şi cuvintele Elei se reflectă în conştiinţa eroului (autenticitatea) care suferă la modul sublim drama iubirii. Mici incidente, gesturi fără importanţă, priviri schimbate de ea cu domnul G., flirtul nevinovat se hipertrofiau, se amplificau, căpătând dimensiuni catastrofale în conştiinţa eroului: "era o suferinţă de neînchipuit". 

 Balanta este un partener de incredere si stabil in orice relatie, chiar si intr-o relatie rea.

 Fire pasională, puternic reflexivă, conştient de chinul său lăuntric, Ştefan Gheorghidiu adună progresiv semne ale neliniştii, ale incertitudinii, ale îndoielilor sale interioare, pe care le disecă minuţios.  In dorinta sa de echilibru si armonie, rareori isi exprima sentimentele si trairile,iar personajul este o natură reflexivă, care analizează în amănunt, cu luciditate stările interioare, cu o conştiinţă unică, însetat de certitudini şi adevăr.  Nu trebuie niciodata mintita, pentru ca doreste numai adevarul. Prima experienţă de cunoaştere a lui Gheorghidiu- iubirea, e trăită sub semnul incertitudinii, a unui zbucium permanent în căutarea absolutului

 Ii place sa mearga insotita de partener la tot felul de reuniuni sociale. Balanta nu este interesata de relatiile superficiale, iar in dragoste este chiar precauta. Hipersensibil şi orgolios, personajul îşi amplifică suferinţa, ridicând-o la proporţii cosmice, ceea ce semnifică nevoia eroului de absolut. Venit pe neaşteptate acasă într-o noapte, după o absenţă mai lungă, incertitudinea lui se accentuează şi casa îi pare ,,goală ca un mormânt, fără nevastă-mea".

  Trăiește în adevăr, ființând sub zodia lucidității,astfel că în razboi Gheoghidiu isi reconstituie atitudinea fata de lume, fata de Ela, fata de sine insusi. Drama sa individuala i se pare minora comarativa cu drama colectiva. Pe front el descopera sentimentul solidalitatii umane in suferinta.  Insetat de absolutul sentimentului de iubire, dar dominat de incertitudini, Ștefan reuseste sa se salveze prin conștientizarea unei drame mai puternice, aceea a omenirii ce trăiește tragismul unui război absurd.