duminică, 7 februarie 2016

Fața nevăzută a LUMII....

                                            [Amintire din  timpurile când nu existau telefoane mobile]    
                        Fața   nevăzută  a  lumii
  Suntem obișnuiți cu priveliștile Terrei de zi cu zi,cu bucuriile și necazurile mari sau mici,cu gândurile,cu prietenii,cu cerul,cu strada, cu fereastra dincolo de care se vede un colț de viață și nici nu bănuim că-n secunda,în clipa în care scriem un cuvânt,când îți acoperi ochii cu pleoapele,când zâmbești,când întorci capul,mii și mii de întâmplări se desfășoară în Lume.
  Omul și-a dorit să-și cunoască semenii,să se cunoască pe sine,să comunice și și-a inventat minunatul aparat care transmite inflexiunile vocii la depărtări, care apropie suflet de suflet.Cine ar putea bănui că-ntr-o secundă de la un pol al altuia al Pământului viața se scurge atât de repede cu evenimente deosebite sau banale.
  Exista oriunde în Lume un om care-n fața unui aparat trăiește zi de zi nu numai viața sa,dar și a semenilor săi.Cu casca lipită de ureche,cu microfonul în față,cu mâinile agere și iuți,cu fire ,cu tastaturi și becuri multicolore pare un mare dirijor al vieții de-o secundă.Cu răbdare și calm leagă inimă de inimă,suflet de suflet și alături de cei nevăzuți trăiește,visează,speră.Râde și ochii-i tremură în unde multicolore,când anunță că o mamă a dat viață unui om: băiat,fetiță,nu-nțelege bine,dar în minte îi răsare zâmbetul și neastâmpărul de copil,pașii la-nceput timizi și apoi hotărâți să cucereasă timpul și viața.
  Tresare la orice voce cristalină a unui copil îngrijorat, când aude acel timid,,alo’’,cu care sparge haosul vocilor din jur și zâmbește, când înțelege că îngrijorarea pe care voia s-o transmită era rătăcirea unei jucării sau își sprijină gânditoare tâmpla într-o mână,când un adolescent îi povestește, prin firele nevăzute, mamei despre nota luată ,despre prieteni,despre o fată și-i simte dintr-odată vocea vibrând—este tinerețea care pornește în viață;e fericirea, când două glasuri tinere își anunță părinții că viețile lor s-au unit și le transmite un zâmbet și o urare din inimă.


                                      
  Câte vești bune nu se aud într-o zi,ar alerga nerăbdătoare alături de marinarul ce se grăbește spre casă,spre cei dragi,după ce a străbătut mări și oceane,ar aștepta într-o gară sosirea celor dragi,pentru a le vedea bucuria din ochi,ar străbate înălțimile și distanțele,pentru a duce gânduri și doruri,speranțe și fericiri.
Dar toate vorbele ce-i trec prin firele din față le transmite cu gândul și bucuria de a-și  ajuta semenii de a-i ști fericiți și liniștiți.
   Clipe de neliniște și umbre i se aștern ,când trebuie să vestească ruperea unei vieți,necazuri dintr-o zi sau dintr-o noapte întâmplate într-un colț sau altul al lumii… și-n acele clipe simte dorința de a fi un sprijin,un prieten,o soră sau un frate pentru cei aflați în grea cumpană.
   Ar alerga kilometri, pentru a alina o durere și s-ar întoarce istovită,dar cu sufletul împăcat că nu este omul care transmite mesaje,gânduri,ci este pentru fiecare un prieten,un sprijin care-și dorește doar lacrimi de alinare,de împăcare.
   Timpul  nemilos trece și-ntr-o zi a înțeles că locul i-a fost luat de mașinării noi electronice,computerizate,care ,deși sunt reci,fără inimă,sunt ușor acceptate de toată lumea și atunci…va pleca ușor fără zgomot,dar cu o amară durere: mașina,ecranul nu pot înlocui sufletul și inima unui om…Durerea este și mai mare,când știe că mașinării sofisticate intră brutal în viața oamenilor,le ascultă mesajele,apoi îi urmărește,îi șantajează,îi pedepsește nemilos,le interpreteză vorbele,le răspândește fără voia lor. Și se întreabă: ăsta-i progresul visat???