miercuri, 16 octombrie 2019

caracterizarea lui Mirel din ,,Romanul lui Mirel”de Anton Holban


1. Mijloace de caracterizare directă:
–     de către autor;
–     de către alte personaje;
–     de către personajul însuşi (autocaracterizare);
2. Mijloace de caracterizare indirectă:
–     din limbaj;
–     din fapte;
–     din comportament;
–     gesturi;
–     din relaţia cu alte personaje.

Întrebările Mamei, mai cu seamă, nu mai conteneau. Mirel se întorcea dintr-o călătorie lungă în Orient, făcută împreună cu mai mulți tovarăși, și avea ce povesti. Întotdeauna îi plăcuseră călătoriile și nu lua seama la frica Ortansei, care tremura de grijă. Plecase odată, demult, până la un oraș vecin, și dispariția lui înspăimântase pe toată lumea. Apoi, cu toată cearta, pornise din nou. De atunci se obișnuiseră cu el. Rămânea doar Ortansa să tremure, în urmă. Acum se dusese departe de tot, fără să-i pese de noua împotrivire pe care primejdia depărtării o ridicase și mai puternică. Găsise tovarăși mai mari, excursia fusese organizată de aproape și nu putuse lipsi tocmai el. Povestea acum, la întâmplare, după întrebările deslușite din învălmășeala vorbelor. Mama cerea deslușiri despre mormântul lui Cristos, tușa Lina despre piramide.
„Ierusalimul, niște popi care se ceartă, apoi tratații la ovrei, la englezi, la patriarhi și la muftii, cu rahat și cafea neagră. Și piramidele: trei mormane scurte și groase de bolovani, la capătul unei mahalale a Cairului. Impresie detestabilă. Alături, Sfinxul cârn. ”
Tololoi era curios dacă femeile din Palestina erau blânde pe cât sunt de frumoase. Și, priceput în toate, făcu câteva considerații asupra rasei. Mirel ar fi voit să inventeze o aventură, pe nisipurile Tel-Avivului, cu vreo arabă nostalgică. Tinerețea lui și prezența familiei nu-l sfiau. Siguranța cu care vorbea Tololoi despre femeile de acolo îl făcu însă, cu toată părerea de rău, să-l dezaprobe cu vioiciune: „Nu-i adevărat, numai niște slute”. Își dete iute seama că putea, totuși, să nu renunțe la prima lui intenție de a se face erou de roman. „În schimb Egiptul”… Se opri, tăcând cu înțelesuri, ca să impresioneze și mai mult. Știa că n-au să-l lase la începutul istorisirii. Într-adevăr, tușa Lina adăugă imediat: „Egiptul?”


Personajul principal din fragment este un tânăr,Mirel,dornic de a călători,de a vedea lumea.Prin caracterizarea directă autorul își prezintă personajul reîntors dintr-o călătorie din Orient.Privirea în trecut este momentul când prima plecare fusese motiv de spaimă pentru cei din familie.Dorința de a călători este impresionantă,iar el încearcă să se depărteze tot mai mult de casă.Spiritul aventurier este acceptat,deși un personaj din apropierea lui este deosebit de neliniștită.Este prietenos,fiindcă pleacă împreună cu,,tovarăși mai mari”,cu vârste mari,buni organizatori.Nu are o ordine în a povesti,iar întrebările celor din jur nu au o logică,fiecare dorește să afle ce-l interesează.Este conștient că trebuie să impresioneze și-atunci,cu îndrăzneală,improvizează,știind că nu poate fi contrazis;el are siguranța de a stăpâni dialogul.
   Caracterizarea indirectă îl prezintă pe Mirel coerent în exprimare,ironic în descrierea oamenilor și locurilor văzute,iar ca să fie crezut numește locurile,îndeletnicirile oamenilor.Nu se sfiește,este îndrăzneț,are siguranța călătorului ce a văzut locuri și oameni.Naiv,se dorește a fi ,,erou de roman”și se exprimă misterios,cu pauze,dorind să suscite interesul celor din jur.
  Celelalte personaje sunt din familie:femei apropiate:mama ,o femeie credincioasă,dorind să afle despre mormântul sfânt,mătușa curioasă de a afla despre Egipt,iar un bărbat cu nume ciudat-Tololoi este contrazis despre aspectul femeilor din Orient.
   Personajul este conștient că trebuie să-i convingă pe toți din familie de plăcerea călătoriilor făcute și de aceea se exprimă simplu,firesc,deși are tendința de a exageră,dar aceasta este din cauza tinereții lui.