duminică, 22 septembrie 2024

 

Limbaj și argumentare=3

pag.23

1=formule de certitudine: așadar,bineînțeles,totuși,există,este,decide,=stil decis,autoritar de întărirea ideilor;

     Formule de incertitudine= poate fi,e preferabil,așa cum era,poate,ar putea fi;este o manieră de exprimare,de întărire a unor adevăruri

Există idei care arată că nu e vorba de conținutul propriu-zis al geometriei, de teoreme, de probleme.

 Cultura e omenească, e adevăr, e ordinea în a înțelege creațiile spirituale.

Dar sunt și propoziții în care rolul argumentativ este de păstrarea unei distanțe prudente în ceea ce privește cultura noastră care poate avea un caracter schematic,,de a geometriza”,pentru că cultura geometrică nu numai că ordonează, dar și construiește, cultura omenească este adevărul nostru, este ordinea construită de noi, este lumea omului, este omul însuși,

(Mathesis universalis este știința universală, noțiunea care sintetizează și cuprinde întreaga gândire.)

2=,,Atentate, cancer, accidente și alte pericole”—editorial de Cornel Nistorescu în ,,Cotidianul”

                                            (24 martie 2024)

,, Într-o zi sau chiar în numai cîteva ore, atmosfera lumii se încarcă pînă la irespirabil. Pe nesimțite, se amorsează ca o bombă. Internetul aleargă știrile proaste cu mai mult decît viteza fulgerului. Într-o secundă, totul devine planetar. A murit o vedetă! Viitoarea Regină consoartă sau viitoarea Regină mamă a Angliei are cancer. Un model de frumusețe și echilibru se clatină. Așezată pe o bancă într-un parc, îmbrăcată simpluț, ca un om de rînd, ea dă semenilor o veste care ar trebui să clatine orice inconștiență și nepăsare. Și cele mai iubite persoane ale omenirii se pot prăbuși într-o clipă. Iubirea nu-i un scut în fața morții. Este doar un cîntec divin de sfidare a neantului. Și Regele Charles III a fost atins de cancer. Nici gloria Coroanei nu protejează. Splendoarea Regelui nu este egală cu măreția imperiului.

  Accidentele de circulație se înmulțesc mai ceva decit ciupiturile de țînțar. Despre cele mai multe dintre ele nu mai auzim nimic. Sunt doar anonime tragedii locale, cel mult regionale.

Atentatul de la Moscova îngrozește populația planetei. Deja ne bîntuie o întrebare:

-Și dacă va fi înțeles altfel, într-o altă cheie decît o răzbunare dementă?

Tîrziu, după miezul nopții, ca un refugiat din nebunia lumii, am urmărit Campionatele Mondiale de patinaj artistic de la Montreal, așteptînd să se întîmple o altă minune. Cu o noapte înainte, canadienii Deanna Stellato-Dudek şi Maxime Deschamps au cucerit aurul în proba de perechi din cadrul Campionatelor Mondiale de patinaj artistic. Deanna Stellato-Dudek la cei 40 de ani ai săi, după 16 ani de retragere din patinaj, devenea campioană mondială și își împlinea un vis care ne arată că speranța omului este cea mai frumoasă parte din eternitatea lui.

Gramatica argumentării:

1=

Raport condițional,exprimând un raționament ipotetic:Dacă jurnal înseamnă viaţă înregistrată şi comentată, viaţă de la o zi la alta, atunci jurnalul unui poet este o noţiune lipsită de sens,

Raport cauzal(explicativ)exprimând o explicație: pentru că viaţa poetului nu are absolut nicio importanţă.

Poetul există şi rămâne numai prin ceea ce reuşeşte să nu trăiască  şi, netrăind, să creeze  doar.

Raport cauzal exprimând un motiv: pentru că,după cum bine se ştie, numai ceea ce nu există în planul vieţii se realizează în planul artei. O  dragoste împărtăşită nu naşte poeme - mărturie stă întreaga istorie a poeziei lumii. 

Raport conclusiv,exprimând o concluzie finală: Deci, pentru a fixa dintru început termenii, pentru a turna în ei înţelesul dorit de noi, pentru a impune noţiunii o sferă care să poată semăna cu o aureolă, aş spune, parafrazând o mai veche afirmaţie, că jurnalul unui poet nu mi separe o chestiune de viaţă, ci de absenţă a vieţii.

Raport adversativ,exprimând o ipoteză negată,substituită de poziția prezentată de vorbitor ca reală: Nu lucrurile întâmplate le voi comenta, ci pe cele care aş vrea să se întâmple.

Raport concesiv,exprimând o acceptare parțială a unei situații: Şi chiar dacă voi comenta fapte, ele nu vor fi decât îndepărtate pretexte pentru gândurile mele.”

2=  Jurnalul Anei Blandiana nu respectă definiția, el nu s-a ivit din dorința de a eterniza fleacuri cotidiene, fiind instrument de fixare a celor trăite, dar și de mai bună gândire și înțelegere a lor:

3=de altminteri=de altfelintroducerea unei idei diferite;

     Pe de altă parte=în plus, =adăugarea unei idei;

     În fine=în sfârșit,=exprimarea concluziei;adăugarea unei idei;

Rolul acestor locuțiuni: realizează conexiunea textului,

4= ,,Al doilea adevăr, și cel mai însemnat, de care trebuie să ne pătrundem, este acesta: forma fără fond nu numai că nu aduce nici un folos, dar este de-a dreptul stricăcioasă, fiindcă nimicește un mijloc puternic de cultură. Și, prin urmare, vom zice: este mai bine să nu facem o școală deloc decât să facem o școală rea, mai bine să nu facem o pinacotecă deloc decât să o facem lipsită de arta frumoasă; mai bine să nu facem deloc statutele, organizarea, membrii onorarii și neonorați ai unei asociațiuni decât să le facem fără ca spiritul propriu de asociare să se fi manifestat cu siguranță în persoanele ce o compun; mai bine să nu facem deloc academii, cu secțiunile lor, cu ședințele solemne, cu discursurile de recepțiune, cu analele pentru elaborate decât să le facem toate aceste fără maturitatea științifică ce singură le dă rațiunea de a fi“

Cel ma însemnat=formulă de evaluare pozitivă

trebuie=certitudine

nu aduce nici un folos=neechivioc,clar,fixat în limbă

este de-a dreptul=,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

fiindcă=raport cauzal,exprimă o anumită situație

prin urmare=raport concluziv,exprimă o concluzie parțială

este mai bine=certitudinea față de ideile din mesaj

decât=adverb repetat

mai bine=certitudine;repetiție;

să facem//să nu facem=repetiție,

cu siguranță=formulă de certitudine

Ultima frază conține srtucturi gramaticale ce exprimă raporturi logice care arată că mediocritatea nu este favorabilă societății.Expresia,,este mai bine.....decât” înseamnă ,,mai convenabil„și exprimă un motiv de a fi precaut în existența unei societăți care nu aprobă superficialitatea și încalcă armonia, fără a duce vreun folos și distruge un mijloc de cultură.Folosirea persoanei întâi plural,pluralul autorității, este un mod de exprimare în care persoanele vorbesc la persoana întâi plural, referindu-se la ei înșiși, spun „noi” când își exprimă propria lor părere.