marți, 20 august 2024

,,Condiția literaturii SF”de Florin Manolescu==Textul științific

 

    ,, Condiția literaturii SF”

1=Literatura SF reprezintă o latură specială,deosebită a literaturii cu un număr mic de scriitori care au,,fani”.

Literatura Sf are teme,specii,personaje,procedee literare proprii.

Literatura Sfeste o literatură populară sa de consum,paraliteratură sau trivialliteratură.

Literatura SF atrage atenția prin elemente de șoc:copertă,titlul,rezumat.

Diferența dintre literatura populară și cea normală nu este una estetică,ci de gândire și de concepție.

Literatura SF înlocuiește problemele politice,concepțiile  despre război și pace.

Literatura SF anticipează viitorul omeniriii,este umană,ca o speranță.

2=,,Dar în înțelegerea genului.....Se înțelege de la sine....Dar,în fond.....Spre deosebirede ”......

3=,,un mediu protejat de un baraj apreciabil......

      ,,este literatură pe cale proprie......

      ,,la nivelul SF-ului exigent putem constata situația paradoxală a unui conținut grav.....

      ,,elemente de șoc.....

       ,,SF ul nu este trivial(comun,obișnuit)........

       ,,provoacă cititorului un sentiment de panică și de culpabilitate(vinovăție)

       ,,obiect caricatural al războiului rece

       ,,un senzor al epocii în care trăim.....

4=Literatura SF este o parte specială a literaturii.

     Literatura SF are un drum propriu.

     Literatura SF este o literatură de consum,accesibilă oricui.

     Editorul SF urilor face publicitate care atrage atenția.

     Cărțile SF pot fi bune sau mediocre.

     În literatura SF sunt arătate probleme importante al omenirii.

 5=Atitudinea autorului este subiectivă,textul se caracterizează pri exactitatea

informaţiilor,a formulărilor, claritatea exprimărilor și sobrietate.

               Dincolo de text

1=trăsături ale stilului științific:

      - respectă normele limbii literare

      -comunicarea este obiectivă, precisă, lipsită de afectivitate

       -terminologia este specifică stiintei și tehnicii

        -sunt folositi termeni monosemantici

        -predomina indicativul prezent al verbului

        -sunt folosite cuvinte cu sens propriu

2=Stilul științific se deosebește de cel jurnalistic:

- utilizează puțin din limbajul cotidian

-folosește termeni-neologisme- din știință,tehnică,care nu este accesibil decât anumitor categorii

-ilustrațiile și titlurile sunt sunt neobișnuite

3=un roman SF :

,,O piatră pe cer” este unul dintre cele mai bune romane scrise de părintele literaturii SF,Isaac Asimov. Acțiunea sa se desfășoară în secolul al IX-lea al Erei Galactice, când Trantor este deja planeta capitală a unui Imperiu care guvernează întreaga galaxie. Isaac Asimov s-a inspirat din istoria Imperiului Roman. În viitorul îndepărtat, descris în acest roman SF, memoria reală a originilor omenirii s-a pierdut. Au trecut milenii de la stabilirea primelor colonii pe alte planete, iar diverse civilizații spațiale s-au născut și au decăzut. Terra este radioactivă, posibil din cauza unui război atomic.

Pe Pământ, ideea că planeta a fost leagănul umanității rămâne o dogmă religioasă, iar un grup de extremiști tereștri dorește să răstoarne Imperiul și să preia locul lui Trantor ca planetă capitală a galaxiei.

Joseph Schwarz este un croitor pensionat din Chicago-ul anului 1949 ce devine victima unui incident petrecut la o centrală nucleară, care îl transportă într-un viitor extrem de îndepărtat, în vremurile când Pământul este radioactiv și doar câteva zone ale lui sunt locuibile.
Uimit de faptul că totul în jurul său s-a schimbat brusc, Schwarz caută ajutor, dar oamenii pe care îi întâlnește nu vorbesc engleza.

Considerat a fi o persoană cu deficiențe mintale, Schwarz este găzduit de o pereche de fermieri și ulterior dus în oraș la doctorul Shekt, un eminent savant care îl supune unui tratament experimental capabil să îi augmenteze capacitățile de memorare.

Bătrânul croitor învață limba locală și începe să înțeleagă treptat că a ajuns într-un viitor ce e departe de a fi reconfortant: Terra face parte dintr-un imens imperiu galactic, dar este considerată o planetă nesemnificativă și puternic radioactivă.

Lipsa resurselor îi forțează pe tereștri să ducă o viață aspră, și, cu oroare, Schwarz află că, odată ajunși la vârsta de șaizeci de ani, aceștia sunt supuși eutanasiei… Iar el a depășit deja această limită, având 62 de ani.

Călătorul prin timp decide să fugă de la gazdele sale, chiar dacă nu are niciun prieten pe care să se bazeze… doar propriile capacități mintale, care cresc într-atât încât poate intra în contact telepatic și chiar ucide de la distanță.

Arheologul Bel Arvardan a ajuns pe Pământ pentru a studia vechile ruine terestre. Spre deosebire de aproape toți colegii săi, el crede că legenda conform căreia specia umană s-a născut pe această planetă este adevărată și dorește să găsească dovezi în acest sens.

Pământenii însă răspund cu o atitudine agresivă prejudecăților celorlalți locuitori ai altor planete, iar o facțiune radicală crede că planeta lor ar trebui să conducă galaxia în locul lui Trantor și se pregătește pentru o nouă rebeliune împotriva Imperiului.

Joseph Schwarz, Bel Arvardan, doctorul Shekt și fiica sa, Pola, se întâlnesc și vor trebui să facă față împreună unei amenințări de o amploare de neconceput, capabilă să clatine sau chiar să răstoarne puternicul imperiu galactic.

Romanul  abordează mai multe teme clasice ale science-fiction-ului, cum ar fi călătoriile în timp și telepatia, dar deasupra tuturor domină coșmarul nuclear. Asimov ne sugerează că omul poartă în el suficientă iubire și pasiune pentru a învinge ura și neîncrederea, un mesaj puternic, valabil și astăzi, într-o perioadă încă o dată dominată de incertitudini și frici.

            În loc de sfârșit

                          ,,Viața în oceane la mari adâncimi”

La 11 km adâncime, în Groapa Marianelor, în întuneric absolut, la temperaturi scăzute şi la o presiune colosală, oceanul este plin de viaţă: oamenii de ştiinţă au descoperit că aici există din abundenţă microorganisme, contrazicând astfel ideea că acest mediu ar fi ostil vieţii.

Multă vreme s-a crezut că Groapa Marianelor ar fi o „zonă moartă”, că în condiţiile de acolo nu ar putea exista forme de viaţă. Temperaturile sunt aproape de punctul de îngheţ al apei, domneşte bezna deplină, iar presiunea este de peste 1000 de ori mai mare decât cea de la suprafaţă – o combinaţie de parametri care, se credea, ar fi făcut imposibilă existenţa unor organisme vii.

Şi totuşi, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă a descoperit că în Groapa Marianelor există un nivel ridicat al activităţii microorganismelor, arătând că există forme de viaţă adaptate chiar şi la aceste condiţii extreme. Rezultateler cercetărilor au fost publicate în jurnalul Nature Geoscience.

Cercetătorii îndrăzneți au trimis în Groapa Marianelor un vehicul submersibil fără echipaj uman, care a colectat probe din sedimentul acumulat pe fundul mării,iar analiza nivelului de oxigen în sedimente le-a arătat prezenţa unui mare număr de microorganisme. Cercetătorii au explicat că microorganismele respiră, ca orice formă de viaţă, iar consumul de oxigen este un indicator indirect al activităţii comunităţilor microbiene.Unul dintre cercetători povestește,bineînțeles este ascultat cu zâmbete,că a văzut un monstru mare în zona Abisului Challenger.și că a auzit un sunet asemănător cu măcinarea metalului, iar camerele au înregistrat aspectul unei umbre neobișnuite, asemănătoare cu un dragon dintr-un basm. După puțină gândire s-a hotărât să nu se distrugă  echipamentele scumpe și aparatul a fost ridicat la suprafață. Care a fost surpriza tuturor membrilor echipei când au văzut cum metalul super-puternic al dispozitivului a fost deformat, iar cablul de oțel de 20 cm lățime a fost tăiat pe jumătate. Cine sau ce a vrut să lase modulul pentru totdeauna în fundul șanțului Marianelor rămâne un mister, răspunsul la care omenirea nu va ști când va primi și dacă îl va primi deloc.

                    Există fantome sau spirite?

 Unii oameni cred că există posibilitatea că spiritele să stea în preajma noastră, în timp ce alții consideră că este vorba doar despre povești menite să înspăimânte lumea.

Și totuși  nu ar trebui să tratăm cu indiferență anumite semne care pot indica că un spirit încearcă să ia legătură cu cineva. Poate că el vrea să avertizeze că există un pericol ori să își apără teritoriul în care bântuie.De aceea unii pot simți deseori că nu sunt singuri într-o încăpere, parcă e o prezența în apropiere, cu siguranță ai intrat în câmpul energetic al unui spirit. În funcție de senzația pe care ai avut-o în acel moment, el are intenții bune ori nu.Sau cineva simte brusc frig într-o cameră, sau un animal de companie se comportă ciudat,ele  simt imediat prezența unui spirit.Sau se aud ciocănituri, dar nu apare nimeni,oare spiritul încearcă,să avertizeze de ceea ce ți s-ar putea întâmplă, să își rezolve o problema din perioada în care trăia,de aceea îți poate striga numele.Totul este un mister.....