luni, 19 august 2024

,,Ortografia iubirii”de Iv cel Naiv=evaluare u4

 

EVALUARE

1=a.Vocea lirică se adresează iubitei care este rugată să-și exprime dragostea prin diferite moduri ca o joacă, o nevoie, o eliberare.

b=o creație conștientă de a declara iubirea prin diferite tonalități,folosind semnele de punctuație.

Vocea îndrăgostitului este prinsă într-o joacă prin care își surprinde iubita cu cele două cuvinte,,te iubesc”Astfel,dacă după aceste cuvinte ar urma o virgulă s-ar accentua sentimentul,ar fi ca o respirație ce ar opri  glasul,privirea și ar urma o tăcere înțeleasă de cei doi îndrăgostiți.Dar dacă după virgulă ar urma un ,,dar”ar apărea o piedică,și ar fi mai bine să arate surprinderea, uimirea, mirarea auzind cele două cuvinte. Și iată cum  cel ce iubește poate înțelege că de cele mai multe ori, iubirea nu vine singură. O poveste de dragoste începe şi de multe ori, se termină sub  semnul incertitudinii,a unei virgule.Daca are puterea să treacă peste acest obstacol cu ochii minţii şi cu glasul sufletului, atunci poate zâmbi larg către o idilă veşnică. Dacă se poticneşte şi încetineşti ritmul paşilor sub care vibrează greutatea sentimentelor potrivnice, atunci riscă să piarddă totul.

 Poate spune pur și simplu,,te iubesc”și să adauge un punct,ar da gândului o notă de melancolie, l-ar invita să se oprească un pic şi să mediteze asupra rostului vieţii, asupra sorţii nemiloase şi a destinului.Punctul ar fi ca o oprire în loc. și omul n-ar ști ce urmează . Când mesajul exprimă o atitudine emotivă a vorbitorului, dar se foloseşte punctul la sfârşitul enunţului, este vorba despre o încercare de a conferi textului un aspect de linişte,de împăcare,ca un sfârșit .

Dar dacă după,,te iubesc”ar urma două puncte,atunci ar fi ca o pornire în a spune mai multe cuvinte,iar declarația de iubire ar fi completă,ar fi mai bine înțeleasă,iar cei doi ar înțelege iubirea. Își vor spune  să nu aștepte,să lupte atâta vreme cât pot, cât timpul e îngăduitor cu ei doi.

Dacă după,,te iubesc”ar fi semnul exclamării ar fi,,mai rău”,pentru că acesta marchează  grafc stări  diferite,greu de ales:. suferința, bucuria, deznădejdea, admirația, regretul, dezaprobarea,ciuda. Contextul are un rol foarte important în identificarea corectă a unei stări.......................

Ar putea apărea după cele două cuvinte semnul îîntrbării care care exprimă o mulțime de sentimente: indoială, nedumerire,uimirea, emoția, surpriza,  incertitudine, căutare,suferința,nehotărîrea, indignarea.Este  încercarea îndrăgostitului de a găsi un răspuns, de a exprima o nedumerire.Și-atunci ar fi mai bine să-i mulţumească timpului trecut și prezent ,să fie chiar el TIMPUL.

Gluma ar fi dacă,,te iubesc”ar fi scris cu diacritice, ar indica o diferență în pronunție,ar deosebi sensurile celor două cuvinte sau ar fi enervant dacă după cele două puncte ar urma o paranteză ca  o lămurire,un secret inutil.

Oricum important  e  să  vorbești simplu și  perfect limba iubirii. 

E timpul să priveşti dincolo de sufletul tău, cu ochii minţii, cu glasul sufletului.

2=un film de dragoste=...................................................................................

3=antonime=

Ciudat=neobișnuit

Modern=vechi,învechit

4=

a,-Te iubesc,dar mă tem să-ți mărturisesc.

b.-Cât de tare te iubesc!

5=Ai putea să-mi spui te iubesc.

     Știi tu, după care poate urma un,,dar” 

     sau te iubesc.