marți, 20 august 2024

,,Țiganiada”de Ion Budai-Deleanu==Tărâmuri imaginare

 

ȚIGANIADA

1=Aspectele relevante pentru descrierea tărâmului înfățișat sunt: situarea geografică ,,între cer şi pământ"; clima: zile senine, ceriul limpede, fără nouri", "vântucele drăgălaşe, line", "nu e vara zădufoasă, nici iarna cu ger, nici toamna rece, ci tot primăvara mângăioasă", relieful: "câmpuri cu flori osebite", "dealuri şi coaste de caş, de brânză, de slănină" , "munţii şi stâncele gurguiate tot de zahăr, stafide, smochine", "râuri de lapte dulce pe vale", flora şi fauna :"rodii în loc de arburi şi copace", "în loc de nisip şi tărână / Tot grăunţă de aur iei în mână", "struguri, vin". Totul este într-o ordine și armonie perfectă.  Însă atracţia cestui tărâm nu este generată de liniştea şi mulţumirea sufletească ale celui ce ajunge în el, ci de cantităţile enorme de mâncare şi de băutură.

2=  Prezentarea Raiului face din iluzie,vis,o realitate,,,grădină desfătată”,încântătoare,exagerat de împodobită, frumuseţe desăvârşită şi mare bogăţie, un loc de odihnă, bucurie și satisfacție,plin de roadele pământului,un belșug al mâncărurilor.Descrierea de potrivește cu lumea obișnuită  în enumerarea formelor de relief,a numelor mâncărurilor,care nu pot fi găsite decât în bucătării,nu într-o grădină.Doar în Biblie există ceva asemănător.

3=. Naratorul din aceste rânduri este necreditabil ,din diverse motive deformează,exagerează  lumea prezentă astfel încât el nu mai poate fi crezut de către cititor.

4=Vorbitorul  anunță că va prezenta  un fapt în dimensiuni mărite față de realitate, prin hiperbole,enumerații bogate,colorate asemănătoare basmului.Dorește să fie crezut și să-i bucure pe cititori,care vor vedea bogățiile din altă lume decât cea reală.

5=Naratorul naiv provoacă râsul descriind locuri ireale,visate,crezând că acolo este fericirea unei lumi închipuite.

6=  Criticos este ironic față de țiganul naiv care crede în spusele altor oameni despre locuri și întâmplări neadevărate.Onochef este uimit că cel care descrie un astfel de Rai nu cunoaște Raiul creștinilor,din Biblie.Popa Nătăroi îl aprobă pe Onochef,spunând că sfinții părinți vorbesc creștinilor de adevăratul Rai.

7=M-aș identifica cu criticul Popa Nătăroi care cunoaște și predică învățăturile biblice.

8=Cred că este un comentariu anticipativ ,pentru că exprimă idei proprii despre ce va urma în lectura textului.

9=Criticos exprimă ironic că poveștile auzite de țiganii naivi au fost luate ca adevăruri.

10=notă de subsol: Raiul este imaginat de multe neamuri,popoare în multe feluri,asemănătoare raiului din Biblie.

11= O insulă fără nume ,,raiul pe pământ”, pentru că frumusețea sa pare a fi din altă lume. Această insulă incredibilă este renumită pentru întinderile sale magnifice de plaje cu nisip alb, moale, cuprinse între strălucitorul și turcoazul unui ocean și stâncile verzi spectaculoase, care creionează un peisaj memorabil. Insula echilibrează perfect relaxarea și luxul, cu aventura și emoția. Punctele de belvedere și cascadele spectaculoase ale munților, împreună cu pământul în șapte culori, creat de activitatea vulcanică sunt doar câteva elemente. Lagunele mărginite de recif, coralii colorați, peștii multicolori și țestoasele marine magnifice. Pământul arată precum niște dune și este colorat în roșu, maro, violet, verde, albastru și galben,iar pădurile luxuriante adăpostesc specii de animale unice, plante cu flori deasupra cărora zboară faimosul porumbel roz.