marți, 20 august 2024

,,Tot mai înveți,maică?”de George Călinescu==Texte auxiliare

 

1=a citi înseamnă a parcurge un text (pronunţând cuvintele sau nu), pentru a lua cunoştinţă de cele scrise.

   a învăța înseamnă a transmite cuiva (sistematic) cunoştinţe şi deprinderi dintr-un domeniu oarecare.

A citi înseamnă și a înțelege  informațiile din cărți,continuarea studiului făcut în școală,aflarea unor noutăți.Chiar dacă tânărul profesor afirmă că,,eu nu învăț...eu citesc”,cititul îi îmbogățește cunoștințele,îi învață mintea să vadă noul din lume,să înțeleagă altă lume decât a lui,îi transmite noi cunoștințe,îl învață totul.

2=studiul nu se termină odată cu școala

Orice om primește acest sfat:Nu te opri niciodată din învățare! Sigur că învățarea nu se termină odată cu sfârșitul școlii. De fapt, de multe ori, educația din școală este doar începutul.

Termenul de educație continuă se referă la tipul de învățare desfășurat după finalizarea nivelelor educaționale oferite de educația tradițională.După terminarea gimnaziului urmează liceul,apoi studiile unversitare pentru cei doritori.Sunt și absolvenți de liceu care se opresc și se îndreaptă spre diferite meserii,dar nici pentru ei nu se termină învățarea;ei trebuie să se informeze cu noile descoperiri din meseria lor,cu noile aparaturi și de aceea citesc,învață,se perfecționează continuu.

Aceasta înseamnă pentru toți educație pe tot parcursul vieții sau învățare pe tot parcursul vieții, educație permanentă.

Acest tip de educație este extrem de benefic pentru dezvoltarea personală și profesională a indivizilor și ajută la evitarea plafonării, limitării și a îmbătrânirii timpurii a creierului. Învățarea nu se termină atunci când finalizezi un ciclu de învățământ, fie el superior sau inferior, ci este un proces continuu, care are loc pe tot parcursul vieții. Școala tradițională este doar baza a ceea ce vei învăța, iar educația continuă este un mod excelent de a te dezvolta și de a evolua constant, atât profesional, cât și pe plan personal.

Educația continuă nu se limitează la un anumit grup de vârstă sau la o anumită profesie. Este relevantă pentru persoanele aflate în diferite stadii ale carierei, de la proaspeții absolvenți la profesioniștii experimentați. Învățarea pe tot parcursul vieții este din ce în ce mai mult recunoscută ca fiind esențială pentru dezvoltarea personală și profesională, indiferent de domeniul sau ocupația fiecăruia.

=Nu numai elevii învață,nu și profesorul

Un profesor fascinant își deschise propriul suflet, pentru a lumina minților învățăceilor săi, acest lucru nu se întâmplă doar într-un sens, ci în ambele: copiii își dezvăluie identitatea sau se deschid în fața sufletelor curate, profesorii au multe de învățat din inocența, sinceritatea și curajul celor mici (de fapt, voi sunteți MARI,le spun profesorii).Elevii învață de la profesorii lor care au învățat și ei,fiind cândva elevi și așa poate continua acest șir al celor ce-au învățat până la facerea lumii.

Generozitatea, respectul, sinceritatea unui profesor primează în fata științei, programei stufoase, planurilor de tot felul, și ele își au rolul lor, pentru sufletele copiilor noștri, unii înțelegem, alții nu, ca EIevii sunt viitorul,nimeni nu se poate opune dorinței,forței lor de a reuși,ei oricum vor schimba lumea.Învățând de la profesorii lor, care continuu învață indiferent de vârstă, copiii învață mai multe despre viață, ei sunt mult mai receptivi față de schimbările pe care le traversăm în fiecare clipă a vieții noastre și astfel devin profesorii profesorilor lor.

 

3=baba este o femeie simplă,cumsecade,nemulțumită și chiar intrigată că tânărul chiriaș este singur,citește continuu,socotind că nu are alte preocupări serioase.Normal ar fi trebuit să nu se amestece în viața tânărului,dar ca o femeie curioasă îi povestește despre alți tineri care au locuit înantea lui:un tânăr vesel și petrecăreț,o studentă care după terminarea studiilor și-a făcut un rost în viață.Este surprinsă auzind că tânărul chiriaș și-a terminat studiile și că citește în continuare.

    Profesorul este un tânăr ce și-a terminat studiile universitare,a scăpat de grija,,diplomelor”și după plimbările prin oraș,vizitele prin librării,anticariate avea plăcerea de a citi.Era un om liniștit,curat,respecta casa în care era chiriaș,plătea chiria înaintea termenului.Este interogat de baba-propietăreasă despre prieteni,despre sănătate,văzându-l citind.Răspunsurile lui sunt calme,firești,clare: a terminat studiile,este profesor și plăcerea lui este cititul.El este dornic de a continua să învețe citind,

4=umorul textului rezultă din dialogul serios dintre profesor  și femeia nedumerită că un om care și-a terminat școala continuă să citească și din citit învață.Femeia ar dori să=și vadă chiriașul tânăr vesel,petrecând,glumind,de aceea este insistentă,crezând că,amestecându-se în viața tânărului,îl va schimba.Tânărul intră cu seriozitate în dialog cu femeia din respect.Finalul dialogului este o dezamăgire pentru femeia care nu înțelege plăcerea de a citi.

5=,,să stau eu toată ziua cu nasul în cărți!”este concluzia femeii nemulțumite că timpul poate fi înțeles și altfel decât învățând din cărți.Un astfel de om are încredere în ceea ce lumea îi oferă,încercările altora,timpul care trece îi este ca o carte,natura,oamenii ,veștile ,experiențele proprii sau ale altora sunt socotite adevăratele învățături.Ea crede că a privi în jur înseamnă a învăța.