luni, 19 august 2024

Scriere și oralitate


Scriere și oralitate

1=în dialoguri am auzit cuvinte cu forme incorecte(ex):

,,celalant” si “cealanta”,

,,alceva”.

,,patrioată”.

,,cable” și „implante”.

2=

a-A fost necesar un an,ca să fiu angajat la firma de construcții.

b-E necesară plata,fiindcă tot va fi plătită.

 Punctuație

1=

a-v1+v2—(după,,astăzi”)pauză după o intonațe ascendentă,izolează o CT

    v3(după,,da”)—pauză după intonația uniformă.izolează abverbul,,da”de restul prop.

    V4(după,,glorioase)—pauză după intonația ascendentă+semnul exclamării

    V5(polițaiul)pauză după intonația descendentă,izolează o apoziție

    V6--(unul.....)pauză după intonație suspendată ,arată și o enumerație

     Linia de pauză(volintir)—arată o pauză suspendată,uniformă

b- Nerespectarea pauzelor cerute de punctuaţie îngreunează înţelegerea textului citit sau poate chiar denatura sensul.

2=linia de pauză are rolul de a delimita cuvintele, construcțiile si propozitiile incidente, explicative în enumerația statutului lui Stan Popescu.

3=corectați punctuația:

a.Orașul lui natal,Brașov,i se pare cel mai frumos din țară.

b.Domnule profesor,aș vrea să vă explic de ce am lipsit,dar nu reușesc.

c.Întrebarea,pe care ați pus-o,este una extem de grea și aproape fără răspuns.

d.Ministrul a declarat că vor fi luate măsuri concrete.

4=În text sunt virgule inutile,puse din neatenție:

Ex:de,îndeobște,//,oricum,//,venial,//,nicicând,//gafe,--//

     -dar cele mai multe virgulele izolează adverbe,locuțiuni adverbiale:,,pasămite;,în genere;până mai deunăzi;uneori;în fond;greu evitabil;totuși;după toate;în liniște;bineînțeles;

      -sunt și virgule ca re izolează părți de vorbire explicative:,,se înțelege;fără via lui;inamic sau prieten;

PAG.188

5=

a.-foooooorte dulce//mult=superlativ absolut,semnul exclamării repetat este neplăcut în scris și transmite o emoție puternică;

=da de ce taci???????=semnul întrebării repetat întărește inutil o interogație,ca un interogatoriu.

b.-sunt mesaje în care apar prescurtări ale cuvintelor,lipsa semnelor de punctuație,un limbaj necontrolat,pentru că nu se cunosc regulile de punctuație,din grabă,iar cei ce scriu astfel sunt oameni mediocrii sau sub.....

c.-punctele de suspensie arată  o întrerupere în șirul gândirii, al acțiunii,starea afectivă sau o omisiune dintr-un text reprodus.Pot arăta o exprimare greoaie,necunoașterea unor cuvinte,lipsa de atenție în momentul scrierii sau al vorbirii,mediocritatea celui ce vorbește sau scrie, se înlocuiesc cuvinte prin gesturi.

Nivelul stilistic și textual

1=

a.-cuvinte populare și regionale:,,i s-a înfundat;Dumnezeu n-a mai răbdat-o;amărâte;podina;partea aia;

b.-pronunție regională:,,patu;corpu;apă pă jos;da,

c.-repetiții:,,bolnavă,bolnavă;în genunchi,în frunte;ai raportat,raportează;

d.-fraze începute și neterminate:,,Își făcuse un pat cu trei saltele...Divan;Stătea cum am stat io bătută,numai în frunte și genunchi,numai așa sta de dureri de burtă;

e:-pronume ambigue:,,aia;io;

f.-propoziții scurte:,,chin,nu viață;Tot ca pă Cârnu;Dorme sus;

g.-exclamații:,,La Miecurea Ciucsă ai toată podina spălată!;Dacă aș prinde-o,aș mânca-o pe Pădureanca aia!Să vezi ce a făcut!

h.-construcții cu valoare de superlativ:,,(pături) buuune;

i.-nu sunt folosite conjuncții subordonatoare

2=Anacolutul este folosit pentru marcarea oralității,este o ruptură în interiorul unei propoziții sau fraze.

Corect:

a. Fetei împăratului i-a plăcut casa mirelui îndată ce a ajuns.

b.Ies afară jucătorii la care se termină versurile.

c.Din cauza faptului că lumea nu cunoaște Constituți,nu înseamnă că aceasta nu există.

d.Celui care se przintă la un concurs are nevoie și de noroc.

Pag.189

Lexic:frazeologie

1=a.-trăgeau spuza pe turta lor=are sensul „a-şi îngriji interesul propriu, a-şi apăra cauza sa proprie (uneori, în paguba altora)= Spuză are şi sensul de cenuşă fierbinte (amestecată cu jeratic); origine incertă. derivat din latina și greacă// E foarte probabil ca să fie maginea coacerii mâncării la un foc comun, situaţie în care ,,spuza (= cenuşa fierbinte) oferă un avantaj considerabil pentru toți care au mâncarea în același loc.

b.-de florile mărului=„degeaba”, „ inutil”,  „dezinteresat”…  mărul poate avea flori din abundență, dar fără ca acest lucru să însemne şi o bogată cultură de… mere. De aici și ideea de gratuitate a florilor – frumoase, dar care nu vor deveni niciodată fruct. Ele pot fi, uneori, „degeaba”// expresia a fost una tehnică şi s-a referit la estimarea şi cumpărarea recoltei de mere după promisiunea pomului în floare…

c.-a se hrăni cu răbdări prăjite= a răbda de foame;nimic de mîncare;apare că meniu în,,Povestea vorbei”a lui Anton Pann;sens ironic;

d.-scoasă de la naftalină=  a fi învechit / demodat / desuet;a reveni în atenție după o lungă uitare.;se zice despre o persoană despre care nu s-a mai vorbit în ultimul timp și despre care începe din nou să se vorbească. 

2=

A da (cuiva) apă la moară = a-i crea cuiva o situație favorabilă; a încuraja, a stimula.

A da din colț în colț= a fi pus în încurcătură;a nu avea soluții;( din limbajul familiar)

A prinde cu ocaua mică= a prinde (pe cineva) cu o minciună, a dovedi o înșelătorie.

a-și da arma pe față=  a-și arăta adevăratul caracter (nemairespectând conveniențele sociale, politețea)

a trage la măsea= a bea mult, a fi bețiv. 

A da cărțile pe față= a dezvălui adevărul;a discuta deschis;a deveni sincer;

A da bice=  a bate cu biciul;(fig. ) a grăbi, a zori, pleca (repede) de undeva

a-și lua picioarele la spinare=a pleca (repede) de undeva,a fugi,a scăpa;

a-și pune pirostriile=a se căsători

a tăia frunză la câini= a nu avea nici o ocupație serioasă, a pierde vremea fără treabă; a trândăvi. 

a-și pune pofta în cui=a renunța la o dorință, la un lucru râvnit.

a  turna gogoși=a spune un neadevăr, a minți.

3= A da (cuiva) apă la moară  =Moara nu este construită chiar lângă râu. Pentru ca moara să funcţioneze, un fir de apă este deviat din râu şi direcţionat către roata morii. Acel pârâu are un opritor, de unde apa care merge spre roata morii poate fi oprită. Atunci, a da apă la moară se referă la a ridica acel opritor şi roata începe să se mişte.

=a da din colț în colț= omul are un moment de disperare și face eforturi pentru a scăpa de ceva

=a prinde cu ocaua mică= Legenda spune că s-ar fi dus domnitorul Cuza în târg la Galați să vadă dacă e adevărat că unii negustori îi înșelau pe țărani. Deci s-a dus Cuza cu suman de țăran si-a-ncercat să-i vândă unui negustor 6 ocale de lapte acru pe o oca de untdelemn. Negustorul a cântărit cu ocaua mare, corectă, laptele, apoi a măsurat uleiul pe care trebuia să i-l dea la schimb cu ocaua mică, să-l înșele. Avea adică 2 vase diferite. Cuza și-a arătat fața, "sunt eu Cuza", negustorul să moară de spaima și de rușine, o fi zis probabil "milă, Măria Ta". Ca pedeapsă, negustorul a trebuit să umble pe uliță cu cele 2 ocale agățate de gât, ocaua mică și ocaua mare, si să spună că nu va folosi decat ocaua mare, corectă și adevărată. 

= a-și da arama pe față” -- persoana își arată adevăratul caracter și nu mai respectă normele sociale și de politețe, expresie folosită încă din Evul Mediu care are legătură cu falsificarea monedelor, dar și cu strategiile militare din acele timpuri. În acea perioadă, monedele erau făcute din aur și argint, fiind astfel foarte valoroase. Prin urmare, tendința de a le falsifica era extrem de mare, iar acestea se fabricau din cupru (aramă) și se suflau cu aur sau argint. După o perioadă, stratul subțire al metalului prețios se ducea și rămânea arama, de aici și expresia „a-și da arama pe față”. Având în vedere că monedele aveau aversul, în general cu faţa Cezarului, a regelului, iar pe revers altceva – o altă figură heraldică – în momentul în care se ducea poleiala, se ducea de pe faţa împăratului, a celui care a emis moneda şi se vedea arama. Atunci s-a făcut conexiunea cu `a-şi da arama pe faţă`”

=a trage la măsea= O mică povestioară … După încheierea primului razboi mondial, în Rusia, tuturor veteranilor de război le-a fost făcut un fel de tatuaj (ca un fel serie), undeva sub mandibulă. Când aceştia intrau într-un bar, şi vroiau să bea ceva, le arătau barmanului tatuajul, făcând un gest cu degetul în zona mandibulei.

Se pare că, cu acest tatuaj veteranii aveau dreptul de a bea gratis in orice bar conform spuselor lui Nicolae al II – lea, ţar al Rusiei.

=a da cărțile pe față este și o expresie din poker- Trebuie doar să îți ascunzi emoțiile în timpul jocului în așa fel încât adversarii de la masă să nu își dea seama dacă ai cărți bune sau proaste,iar într-un moment sigur să arăți adevărul cărților și să câștigi,

=a-și lua picioarele la spinare=se recurg probabil la reprezentarea, nu întru totul mulțumitoare, a unei goane în care energia mișcării aduce picioarele aproape de spatele alergătorului. Cam așa vedea lucrurile, acum mai mult de un secol, Iuliu Zanne, care încerca să ofere o explicație vizuală a expresiei: „Această zicătoare s-a născut din faptul că omul care aleargă repede ține capul plecat și picioarele, în unele momente, par că se apropie de cap”

=a-și pune pirostriile= în forma sa obișnuită, „pirostria” este o „unealtă de gospodărie făcută dintr-un cerc sau dintr-un triunghi de fier, sprijinit pe trei picioare, pe care se pun căldarea, ceaunul sau oala la foc; în unele regiuni, cuvântul „pirostrie” este folosit pentru „cunună care se pune pe capul mirilor în timpul oficierii cununiei religioase.( cuvântul are origini grecești și bulgărești)

=a tăia frunză la câini=aparent este de domeniul absurdului, expresia care înseamnă a face un lucru nepotrivit, lipsit de sens, a pierde vremea, a luat naştere în rândul păstorilor transhumanţi care chiar tăiau frunză, prin bălţile Dunării, pentru capre şi oi. Metoda suplimenta sau chiar suplinea stocurile de fân pentru iarnă. Pentru aceasta se sădeau sălcii ale căror ramuri se tăiau spre sfârşitul verii.  A tăia frunză la câini era deci exprimarea ironiei faţă de cei cu mai puţine animale, adică mai săraci. Măcar un câine tot aveau, aceştia, ca toţi ciobanii, aşa că gura lumii îi taxa sugerând efectuarea operaţiunii de tăiere a ramurilor în beneficiul câinelui.

=a-și pune pofta în cui=a invita pe cineva să-și pună pofta în cui, fiindcă acel cineva pretinde să i se realizeze o dorință inacceptabilă, înseamnă a respinge;  adică prin îmbinarea unui termen abstract cu altul concret se obține accentuarea efectului umoristic prin introducerea numelui unui obiect ce poate fi agățat în cui.

=a turna  gogoși=a minți,inventând întâmlări care nu s-au petrecut niciodtă; vorbe lipsite de temei sau o palavră, adică o afirmaţie neadevărată. Pentru că interiorulgogoșilor nu se prăjea la fel de repede ca exteriorul, de cele mai multe ori erau goale și astfel omul era păcălit.

4=

.-a bate câmpii-a o lua peste câmp-a-și lua câmpii-a lăsa câmp liber

    (,,a bate câmpii” înseamnă a divaga, a vorbi aiurea, a vorbi fără sens)

-a călca în străchini-a călca strâmb-a călca ca pe ace-a călca ca din pod

    (a fi stângaci,a face gafe)

-a face cu ochiul-a bate la ochi;a face din sprâncene-a arunca praf în ochi

    (a fce un semn discret din ochi,a cocheta)

-a-și ieși din pepen=a ieși din țâțâni-a-i sări muștarul-a-și ieși din fire-a-și ieși din sărite

    ( a se înfuria, a-și pierde cumpătul)

-a lua peste picior=a-și bate joc de cineva-a lua în bătaie de joc pe cineva-a lua în balon

    (a ironiza, a batjocori)

5=grad de stabilitate=a călca în străchini;a face cu ochiul;a-și ieși din pepeni;a lua peste picior; 

Morfosintaxă :acordul

1=Acord după înțeles care nu reprezintă o abatere de la normăÎn cazul substantivelor colective majoritate, grămadă, serie, grup, mulțime, parte etc., acordul se face după înțeles, adică la plural, dacă ele sunt urmate de un substantiv la plural:

              ex: Majoritatea datelor au fost colectate prin metoda …
2=Acord prin atracție:

              ex: Fiecare dintre problemele discutate sunt în atenția cercetătorilor.

   În primul enunț, acordul dintre subiectul gramatical (fiecare) și predicat (sunt) este perturbat de vecinătatea unui alt substantiv, mai apropiat de predicat decât subiectul gramatical, ceea ce determină un „acord prin atracție”. Aceasta este o abatere de la normă, adică de la acordul gramatical, formal.

Fiecare [dintre problemele discutate]] este în atenția…

Oricare [dintre membrii gruplui]] poate fi selectat…

Consiliul de administrație au decis vânzarea acțiunilor.
Consiliul de administrație a decis vânzarea acțiunilor.

În ceea ce privesc banii pentru colaborări,trebuie să mai așteptăm.

=De aici au plecat o mașină și un autobuzplin cu călători.

=O mulțime de tineri se tem de șomaj.

=La cabană a sosit un grup de excursoniști.

O parte din noi suntem hotărâți să facem ceva.

=Ne-au asigurat că se vor lua măsuri rapide.....

=Fiecare dintre ei își spunea povestea,apoi aștepta.

În discuția avută s-au putut constata puncte de vedere comune.

Pag.190

2=corect:

1-Au dispus începerea unei anchete conduse de un consilier.

2-Este interzisă staționarea în hol.

3-Și-a pus rochia ecosez și pantofii vernil.

4-Sunt idei greu de aplicat în practică.

5-Până la urmă a înțeles că e o hotărâre pe care trebuia să o ia el însuși.

6-Oamenilor acestora totul li se pare normal.

7-Datorită sosirii acestei informații surprinzătoare și neașteptate,am contramandat întâlnirea/

8-Colegele, ai căror părinți n-au mai venit pe la noi,ne-au scris ieri.

9-După o noapte de drum,era să adorm la volan.

3=

Ex.2=acord între numele predicativ-construcție verbală impersonală-și subiect-verb infinitiv lung

Ex.4=acord între un adverb și un substantiv căruia adverbul i se subordonează

Ex.5=acordul între adjectivul pronominal de întărire și substantivul regent

 Ex.5+9      =,,,,,,,,,,,,,,între verb impersonal,,trebuia”și subiect

Ex.6=acord între adjectivul pronominal demonstrativ și substantivul regent

Ex.3+7+1=acord între adjectiv și subst regent

Ex.8=între articolul genitival și subst regent

4=apar dezacorduri :

=din cauza presiunii sensului:1;

=din cauza vecinătății—confuzii:5;6;2;

=cuvinte cu flexiune complicată:1,7,8;

=forme variabile confundate cu forme invariabile:3;4;9;

Lexic:forme și sensuri

1=forma literară de astăzi:

a-revoluție

b.-instituții

 

pag.191

c.-emoție

d.-provocare

e.-acțiune

2=

a.-poliție;propoziție;poziție;senzație;reacție;porție;

b.-reacțiune;porțiune;

c.- operație/operațiune;conversie/conversiune;

d.- nație/națiune;conversie/conversiune;poziție/pozițiune;

3=

-inextricabil=c=inacceptabil,imposibil;

-fastidios=c=plicticos

-condescendență=b.respect

-lucrtativ=b.rentabil

-apostilă=b.rezoluție

-libertin=a.destrăbălat

-carismatic=c.zâmbitor,surâzător

-fortuit=c.întâmplător

4=accente:

Butelie; sacoșă;prvederi;caracter;antic;simbol;trafic+trafic;caracter;deja;fenomen;custodie;avarie;