miercuri, 21 august 2024

 

Paralelă poezia,,Prefață”și,,Erasmo” 

Poezia,,Prefață"de Tudor Arghezi are ca temă creația ca joc, este o artă poetică, deoarece autorul își exprimă conceptia despre actul creator. Creatia înseamnă imbinare între realitate și imaginație,, să mințim, să povestim/Ce-am știut și ce nu știm";actul creator inseamnă  inspirație,  dar și muncă, efort, migală,,Și ne-am așternut pe scris/ochii ni s-au cam închis, mâna ne-a cam amorțit". Jocul de-a creația este o competiție desfașurată între doi părinți și doi copii, ce implică imaginația,creativitatea. Fiecare participant citește ,,în adunare" versurile,stihurile compuse și este ales un câștigator,,Și din toate vrea nu vrea,S-a ales povestea mea." Câștigatorul primește o recompensă ,,un măr crețesc"pe care îl împarte cu ,,tovarașii de coate",cei de-alături, din spiritul de echipă.

Același spirit  de echipă este și în povestirea,,Erasmo”.Ca și poetul,naratorul adult își amintește de un joc,,de-a războiul” la care a participat în copilăria lui,este ca o a doua fotografie.Jocul creează cunoașterea lumii adulților de către cei mici, vor să înțeleagă lumea celor mari ,să o traiască prin anticipație. Prin intermediul jocului creativ, poetul și naratorul retăiesc vârsta copilăriei inocente. 

    Dacă în narațiune există o adevărată strategie de luptă pusă la cale  cu seriozitate de un copil ce se crede președintele Republicii împreună cu unii prieteni sau rivali, în poezie tata,omul matur, generos,glumeț a împărţit mărul câștigat în mod egal cu copiii. Meritau şi ei o răsplată, pentru că, după ce s-au chinuit să scrie, au avut plăcerea şi răbdarea să-i asculte “minciunile”.

Președintele din narațiune și el este cel mai implicat în jocul dintre participanți, consideră trădarea ,,un act criminal".Cel care îi arată adevărul este fratele său, Titișor: Bolovaneanu si Bosoancă puneau la cale un complot, pentru a prelua puterea, iar cei care se declaraseră neutri nu doreau decât să salveze jocul.Orbit de mândria de a deține cea mai înaltă funcție în stat,fapt sugerat și de mărturisirea ,,Eram președintele Republicii", copilul nu reușește să vadă dincolo de aparențe și să  intuiască adevăratele gânduri și intenții ale camarazilor săi. Jocul este pentru el o experiență din care va învăța că trebuie să-și aleagă cu multă grijă prietenii.Reacția din final : plânge când constată că jocul a eșuat : este una puerilă, dar și eliberatoare demonstrând implicarea afectivă a copilului în joc.,,seara scrie prima poezie de dragoste închinat Silviei”, fapt ce marchează trecerea spre adolescență,pe când în poezie poetul îl invită pe cititor să fie din nou copil, să uite regulile, să uite cartea învăţată, deformantă, şi chiar să meargă un pic de-a buşile. Poetul trece de la glumă imediat la o atitudine mai serioasă, spunând că a uitat regulile serioase, s-a făcut copil, chiar analfabet, şi în această postură se simte bine: ,,Asta, Domnule confrate,/ Dă alean şi sănătate”,iar naratorul plânge când constată că jocul a eșuat ,parcă se eliberează,demonstrând cât de implicat a fost în joc.