marți, 20 august 2024

,,Escape room==textul jurnalistic

 

Un escape room este un concept nou de joc “în viața reală”, care presupune ca tu, împreună cu un grup de prieteni sau colegi să reușiți să evadați dintr-o cameră tematică. Fiecare cameră are povestea ei, un set unic de puzzle-uri, jocuri de inteligență și ghicitori care te vor conduce prin rezultatele lor la marea evadare. Tu și echipa ta veți avea la dispoziție 60 de minute pentru a rezolva toate puzzle-urile. Dacă nu veți reuși, ușa se va deschide automat când cele 60 de minute vor fi expirat.

1=,,tastele ascuțite......sunt cheile care arată 3 coduri

Componente:crono ricorder care arată timpul//16 chei(coduri)///plicuri,indici cu misiuni//

2=perspectiva subiectivă:,,,,Nimic mai frumos..........................mai vrem.”

    Perspectiva obiectivă..............tot textul

Autorul textului este un jurnalist care a fost prezent la festivitatea de prezentare a jocului.

Relatarea întâmplărilor este însoțită de evaluări personale asupra lor-pespectiva subiectivă,iar perspectiva narativă este obiectivă, deoarece întâmplările sunt redate din punctul de vedere al unui narator obiectiv, care relatează la persoana a treia.Îmbinarea celor două perspective face textul atractiv,pentru că se trece ușor de la impresii personale la cele generale.

3=  Este un text publicistic care are rol de informare a unui eveniment social,de divertisment și are si rol de influențare a opiniei publice,dar jurnalistul face și o publicitate mascată a unui joc,atrăgând atenția celor dornici de a-l cumpăra.

4=Jucătorii trebuie să reușească să evadeze dintr-o cameră tematică având la dispoziție 60 de minute pentru a rezolva toate puzzle-urile. Altfel, ușa se va deschide automat când minutele vor fi expirat. Fiecare cameră are povestea ei, un set unic de puzzle-uri, jocuri de inteligență și ghicitori care te vor conduce prin rezultatele lor la marea evadare. In unele locații creatorii jocurilor prefera să ofere jucătorilor unul sau chiar mai multe walkie-talkies portabile. Când canalul corespunzător este ajustat, puteți vorbi direct cu recepția. Când întâmpinați probleme în timpul jocului de Escape Room, puteți apăsa butonul pentru a comunica direct în orice moment. Această metodă economisește timp punându-vă in legatura directa cu Game Master-ul.

5= Jocurile escape room sunt jocuri de aventura unde un grup de persoane este inchis intr-o camera si trebuie sa se foloseasca de lucruri din camera, sa resolve ghicitori si enigme, sa gaseasca indicii si sa evadeze din camera intr-un timp predefinit. Conceptul este originar de la jocurile de aventura de pe calculator, “point-and-click”, din anii ’80, in care jucatorii trebuiau sa evadeze din inchisoare.

6=Cred că  pe lângă elementul de distracție, de „wow” ce este definitoriu pentru jocurile Escape Room, acestea oferă o ocazie fară egal de a scoate in evidență comportamente, aptitudini si abilități observabile intr-un context aproape imposibil de replicat in alte condiții: o echipa motivată, un timp limitat, un obiectiv comun provocator!

În loc de sfârșit

1=Presa scrisă cuprinde presa cotidiana (nationala, regionala sau locala), publicatiile periodice (reviste/magazine săptămânale sau lunare), presa gratuită, presa tehnica si profesionala

 Presa scrisa prezinta un atu puternic: vizualizare si argumentatie - prin ilustratie si text (permanenta cuvantului scris da o forta mai mare comunicarii).

În cazul presei audiovizuale dupa aria de difuzare, posturile pot fi locale, regionale si nationale. Mesajele radio și televizate pot fi urmarite si in timpul desfasurarii activitatilor cotidiene.De aceea aceasta are un impactmai mare decăt scrisul,pentru că din comoditate un om poate auzi,vedea sau citi ceea ce-l interesează.