marți, 20 august 2024

Textul narativ

 

textul Narativ

1= La hanul lui Mânjoală”; Roadele unei diplomații chibzuite;Erasmo

2=În nuvela,,La hanul lui Mânjoală”naratorul este in ipostaza calatorului,prin persoana întâi situeaza începutul nuvelei în planul real, printr-un monolog. Naratorul este omniscient si omniprezent , naraţiunea fiind subiectivă . Astfel el îşi poate evidenţia mai bine sentimentele pe care le trăieşte.

În,,Roadele unei diplomații..... naratorul este obiectiv  și omniscient, adică un narator care știe totul despre personajele sale (acțiuni viitoare, gânduri, frământări, aspirații). De asemenea, narațiunea se face la persoana a III-a, naratorul neimplicându-se în acțiunea textului.

3=situația temporală

În nuvela,,La hanul lui Mânjoală”: Incipitul oferă cateva repere spațio-temporale..,,un sfert de ceas pană la Hanul lui Manjoală’. O semnificatie specială o are adverbul  ,,Acu sunt șapte trecute‘ , deoarece ajută la diferențierea dintre timpul naratiunii(prezentul personajului) si timpul istoriei(prezentul evenimentelor). Acțiunea nuvelei se desfașoara iîn două planuri temporale, unul obiectiv, care înscrie evenimentele narate in prezentul realității și celălalt, subiectiv, al fabulosului mitic, ce tulbura subconștientul uman.

În,,Roadele unei diplomații..... Acțiunea se petrece întru-un viitor îndepărtat-15 aug.2261,un timp imaginar,iar timpul trecut este folosit ca o amintire a unui moment ce s-ar putea petrece în viitor,pentru că războiul este un conflict militar permanent.

4= ,,La hanul luiM....  Naratorul, în ipostaza călătorului, situează începutul nuvelei în planul real,,un sfert de ceas”; planul prezent este părăsit temporar,cele câteva amănunte legate de trecutul hanului pregătind inserția elementului fantastic: proprietarul.Manjoală (care murise de vreo cinci ani),;o  întâmplare misterioasă pregăteste apariția fantasticului: odată, când niște tâlhari au atacat hanul; revenind in prezent, naratorul descrie momentul in care ajunge la han,,e o seară aspră de toamnă”;  in timp ce naratorul era servit cu o cină îmbelșugată, afară se stârnește o vijelie cumplita,înțelege că stătuse la han două ceasuri și jumătate;de mult acum calul mergea năuc;,rătăcisem vreo patru ceasuri;de trei ori am fugit înainte de logodnă;tocma-ntr-un târziu aflarăm că despre ziuă fusese foc mare la han.==părți de vorbire care arată timpul:adverbe de timp,numerale;

5=ordinea relatării inversată: Rememorarea întâmplărilor întrerupe acțiunea, planului real si se înscriu într-un cadru fantastic, trecutul si prezentul alternează continuu, puntea de legătura este hangița  : ex:doi frați se duseseră într-o noapte să prade hanul, la han se petrec lucruri stranii, pe hangiță,călătorul o știa de când era copil,rătăcește prin viscol patru ceasuri;vorbind cu socrul află de focul de la han.

6=rolul inserției este să pregătească cititorul pentru ce va urma.

7= Spațiul actiunii - hanul lui Manjoală;

În,,Roadele unei diplomații chibzuite-spațiul este în  Arcadia, o planeta de marime medie situata in Constelatia Casiopeea. 

8=locul acțiunii în,,Erasmo...-locul acțiunii:Capitala(repere:,,strada Brâncoveanu;Pârvan Popescu;palatul domnesc;

9=POVESTIRE:

 În opera ,,Roadele unei diplomații

chibzuite” este prezentată planeta  Arcadia, o planetă de mărime medie situată

în Conselația Casiopeea. Arcadienii sunt asemânători pamântenilor,dar au două

fețe,fiind exact simetrici. Arcadienii atinseseră un grad inalt de tehnologie

si cunosteau prosperitatea economica. Din punct de vedere politic planeta era

împartita in 2 state: emisfera nordica si sudica. Cele două părți nu se înțelegeau

deloc. Într-o zi conducătorul emisferei sudice  a fost trezit din somn de o

mancarime,era anuntat de omologul său că partea nordica a planetei era amenintata din exterior de invadatori. Nordicul  spune ca vor utiliza farfurii zburatoare a caror folosire nu fusese anuntata in prealabil. Dar cel din sud îl linștește, spunaându-i ca si ei au descoperit acest mod de transport.

Sudicii i-au invins pe extraarcadieni, dar acestia au reusit sa se infiltreze in zona

ecuatoriala unde era ,,no man’s land’,pustiu si când au ajuns destul de multi au ocupat

un centru boreal numit Nordpol.Președintele nordic il anunță pe cel sudic ca se

va folosi bomba bacteriologică neatestată, dar descoperita si de sudici.

 I s-au raportat de altfel si ca invadatorii erau simetrici doar pe un plan si

veneau dintr-o galaxie îndepărtată. Invadatorii au fost stârpiți, însă pe timp

de un an atacurile lor se repetă. Astfel tot atâta timp cei 2 președini au

comunicat telepatic. Sudul si nordul au fost siliți sa-si comunice toate

descoperirile din tehnologia militara constatând că fiecare știa totul despre celălalt.

Invadatorii au renunțat, iar cei 2 președinți au început să se înțeleagă mai bine.

10=ex.4 pag.50

Motivație=  ansamblul de factori dinamici care determină comportamentul unui individ.

Importantă este atmosfera de la han. Ceea ce creează o stare de incertitudine protagonistului este marcat in text prin observații, în han nu era nicio icoană. Starea fizică si psihică a personajului, la inceput pusă pe seama faptului că ‘poate a băut cam mult’, are de fapt un altă cauză.căciula care îl strângea,vraja de care era cuprins calul, capria neagră dobândește valoarea unui simbol malefic, deși călătorise toată noaptea nu a reușit să se îndepărteze de han. Finalul pune în evidență faptul că intamplarea se petrecuse cu mult timp înainte, în timpul narațiunii, fiind doar pomenită din nou intr-o discuție dintre Fănică și socrul său, care trecuse și el printr-o situație similară. 

11= Perspectiva narativă este subiectivă, naratorul prezentând acţiunea la persoana I, fiind direct implicată în faptele relatate. Fănică este un narator protagonist, viziunea asupra acţiunilor prezentate rezumându-se la punctul său de vedere. În următoarele două narațiuni,naratoru este obiectiv omniprezent şiomniscient, adică ştie totul despre acţiune şi personaje, nararea se face la persoana a3a

12=texte multimodale îmbină mai multe modalități de transmitere a mesajelor=text scris,imagine,sunet,video=studiate în clasa a 8a:,,Platanos,Iapa lui vodă; Fahrenheit 451;