luni, 19 august 2024

Filmul de actualitate,,Bacalaureat”

 

Bacalaureat

1=Cu toate că nu i se întâmplă nimic extrem de grav, năpădit de teama că fiica lui ar putea eșua la examen și că diploma de bacalaureat nu va fi trimisă la timp, tatăl fetei începe să acționeze uitând, totuși, că în acest mod încalcă toate principiile pe care i le-a insuflat fiicei lui. Realizatorii filmului nu pun accent pe identitatea agresorului, personajul principal fiind Romeo,un tată care nu ezită să recurgă la compromisuri, pentru că nu poate suporta gândul că fiica sa nu va avea șansa unei vieți mai bune decât a lui.Alege calea pe care o consideră sigură,dorind ca fiica sa să treacă bacul,arătându-i soției că la examenul care este fără importanță  se poate copia și așa ,plecând din țară,  poate ajunge într-o lume normală.ÎI explică soției,Magda, că ceea ce va face e corect pentru fiica lor,indiferent de incorectitudinea faptelor.Romeo stă sprijinit de un blat de lucru, este o poziție care arată că este alături de persoana din fața lui, încearcă să nu rămână niciodată indiferent,atent în ceea ce priveşte acţiunile şi decizii şi are  înclinaţie spre analiză,cântăreşti o situaţie şi compară argumentele pro şi contra.Furios că nu i se dă dreptate,pleacă din cameră.

=operatorul prezintă locul în plan de ansamblu un loc modest:bucătăria întunecată,oprește camera de filmat pe lampa de deasupra mesei,apoi arată mașina de spălat și pe cei doi actori,pe rând pe fiecare în prim-plan: bărbatul stă rezemat,femeia este așezată pe scaun și fumează;alături este operatorul de sunet care captează cu microfonul sunetul mașinii se spălat ca o muzică tristă ce se înrerupe, se alătură tensiunii din dialogul celor doi actori,iar voicile celor doi sunt joase,nu vor să fie auziți din afara camerei.Sunt surprinse și gesturile celor doi,mimica fețelor serioase,supărate,vestimentația.

=regizorul este în fața locului unde se filmează,urmărind replicile actorilor,mimica,dă indicații operatorului de imagine și celui de sunet,întrerupe filmarea,corectează alături de scenarist unele imperfecțiuni,iar după terminarea filmului merge la montaj și urmărește vocile actorilor,respectă scenariul.

2=în fragmentul din manual este surprins dialogul părinților unei fete care a suferit un accident,viol,înaintea examenului de bacalaureat.Romeo,tatăl, consideră că este de datoria lui să se dea peste cap pentru a se asigura că Eliza va obţine nota necesară admiterii la bursa care-i permite plecarea din ţară. Magda, soţia, nu e de acord: „Gândeşte-te bine. Odată ce o ia pe calea asta nu mai e drum de întors”. Persoană corectă, ea îl avertizează. Ca personaj, soţia e suferindă, nu zâmbeşte, fumează şi pare că e lipsită de putere.

3=Relația dintre cei doi soți este tensionată,sunt distanți,nu par că se-nțeleg,fiecare are o părere proprie:tatăl ar face orice compromis pentru a-și vedea fata reușind la bac,mama vrea ca examenul să- fie luat corect.

4=Romeo vrea să determine viitorul „fără compromisuri“ al fiicei sale bazându-l totuși pe un compromis,pe,,pile”,mai ales în urma accidentului fetei, iar acest fapt este respins de soţia sa care consideră că fata poate lua examenul corect.Fiecare își iubește în felul său fiica.

5=Romeo consideră că este de datoria lui să facă orice pentru a se asigura că fata lui va obţine nota necesară admiterii la bursa care-i permite plecarea din ţară. Simte că totul se prăbuşeşte în jurul lui şi poate pierde tot ceea ce are.Este o ambiție pe care o vede îndeplinită prin fiica lui,aceasta dorește să rămână și să urmeze cursurile la Cluj.

6=Ambii părinți își iubesc fata,dar fiecare vede reușita ei în viață în mod diferit:tatăl o vede plecată pentru as tudia în altă țară și e capabil de orice compromis;mama dorește corectitudine în viața fetei. Este în film obsesia părinților ca  fiica lor să nu le repete greșelile, dorința de a-i asigura „un trai mai bun.

=Tatăl fetei consideră că este de datoria lui să sacrifice orice pentru a se asigura că fata va obţine nota necesară la bac pentru admiterea la bursa care-i permite plecarea din ţară și apelează astfel la cercul de „pile, cunoştinţe şi relaţii“chiar dacă nu este legal.

=,,Bacalaureat este un film despre noţiunea de sacrificiu al unui părinte pentru copilul lui. O problemă a filmului este între nevoia de liber-arbitru, adică cu libertatea de a lua decizii a părinților fetei și chiar a fetei și protecția pe care aceștia o vor pentru copilul lor.Tatăl consideră că este de datoria lui să se  asigure că Eliza va obţine nota necesară admiterii la bursa care-i permite plecarea din ţară. Vrea să determine viitorul „fără compromisuri“ al Elizei tocmai bazându-l pe un compromis, iar acest fapt este respins de soţia şi, mai ales, de fiica sa.