marți, 20 august 2024

Realitate,adevăr și ficțiune

 

Realitate,adevăr și ficțiune

1=crearea,pentru cititor,a impresiei că participă la experiența trăită de personaj

2=Cred că dintre cele trei scrieri,,Ora de istorie”de Marin Preda are un caracter documentar mai pronunțat,memorialistic,pentru că prin prezentarea profesorului își definește pasiunea sa pentru istorie.

3= Romanul,,Amintiri din copilărie” respecta în linii mari cronologia evenimentelor, ordinea episoadelor fiind dictata de fluxul memoriei afective;romanul  constituie povestea vârstei inocente, evocate nostalgic într-un neobosit monolog în care scriitorul apare în același timp ca personaj și ca narator. În ,,Amintiri din copilărie” este simbolizat destinul oricărui copil: de a face bucuria și supărarea părinților și de a lua și el pe-ncetul pe același drum pe care l-au luat și îl vor lua toți. În Amintirile lui Creangă nu este nimic individual, nimic cu caracter de confesiune ori de jurnal care să configureze o complexitate sufletească nouă. Creangă povestește copilăria copilului universal.

Roman al copilăriei, scriitorul ne oferă spectacolul vârstei fericite, povestea copilăriei care a apar ținut biografic lui Creangă, dar care, prin caracterul ei plin de veselie, de nevinovăție, reprezintă imaginea copilăriei de pretutindeni și de oricând, imaginea copilăriei copilului universal. Creangă pornește de la particular și urcă spre generalizări. Chipul lui Nică încetează să mai fie chipul scriitorului la vârsta copilăriei și devine imaginea copilului dintotdeauna.

4=Marin Preda omite numele profesorului socotind că identitatea reală  a personajului nu are nicio relevanță pentru relatare.

5= Statura mică a profesorului de istorie nu este importantă pentru fostul elev,pentru că prin atitudinea lui impune respect elevilor,îi determină să învețe și să arate și unor străini vizitatori că este un dascăl ce-și prețuiește materia,iar elevii sunt implicați în orele lui.

6=Ultimul cuvânt din,,Memoriile„lui Eliade,,documente”este scris cu ghilimele,pentru a convinge că totul este adevărat,nu ficțiune,ci după un jurnal,după notițe ce arată întâmplări autentice.

7=Romanul,,Mărturii”de Mircea Eliade este numit,,documentar”,pentru că autorul și-a  propus să nu inventeze nimic; nici să nu înfrumusețeze, transcrisese pur și simplu câteva din scrisorile,  dialogurile purtate,,autentice”,fiecare personaj folosind exclusiv vocabularul lui specific.

Este imaginea unei epoci culturale, politice, istorice, atmosfera și oamenii pe care i-a cunoscut în adolescența sa.