marți, 20 august 2024

Evaluare U 1

 

EVALUARE U1

          poezia,,Jucării”de Marin Sorescu

..............................................................................................................................................

a-,,îngrozitor de mari—este o hiperbolă, oamenii mari, excesiv, ,,îngrozitori de" maturi, care își pot atribui merite impresionante, văzute de poet într-un fel ironic și-au pierdut inocența a copilăriei.

b=,,jucăriile” semnifică sufletul de copil pe care omul matur simte uneori că ar vrea sa-l caute în interiorul ființei; îi e dor de inocență, spontaneitate, libertatea imaginației,a neastâmpărului.

c= Dorul de copilărie ca vârstă a speranței și bucuriei,crezând că poate face a increderii totale si a angajaării totale in gândul de a face ,,fapte grozave",trăirea în armonie cu lumea jocului arată o lipsă în viața omului matur.

d=Poezia se încheie cu regretul că timpul trece nemilos,că ajunși mari sunt neințeleși în dorința de a se reîntoarce la anii copilăriei, că nu pot elibera copilul din sufletele lor, acum nu mai este nimeni să-i asculte și să- i ,,mângâie" și ar dori sa poată să se mai joace.

2=cuvintele polisemantice: două enunțuri:

   Picior= S-a lovit la picior.  A rupt un picior al mesei.

    Mână=Îl doare mâna lovită.Conduce lumea cu o mână-voință-puternică.

   Pânză=Pânza de in este pentru cămașă.Pânza tabloului a fost tăiată.

3=text informativ despre un joc digital:FORNITE

Un joc de acțiune- a treia persoană care se concentrează asupra gameplay-ului de cooperare. A fost dezvoltat de divizia poloneză a jocurilor epice (cunoscută anterior ca People Can Fly). Acțiunea Fortnite are loc într-o lume bântuită de demoni de tip zombie. Jucătorii își asumă rolul de operatori ai căror sarcini este de a opri monștrii care invadează Pământul printr-o rețea de portaluri. Modul de joc este împărțit în două etape - în timpul zilei, trebuie să construim o cetate care să respingă atacurile demonilor noaptea. Modul de joc implică în principal căutarea materialelor, construirea fortificațiilor și lupta împotriva dușmanilor. Jocul este distribuit în model de afaceri gratuit, oferind câteva facilități suplimentare pentru taxa opțională.

Categoria de joc în care intră Fortnite se numește Battle Royale. Aici, 100 de jucători se luptă pe o hartă, ca într-o arenă care se micșorează constant. La finalul fiecărui meci poate exista doar un singur câștigător sau o singură echipă. Dar Fornite nu a fost conceput cu ideea de Battle Royale. Inițial, jocul era complet diferit. când am aflat că Fortnite a scos modul de construit și au lăsat doar modul pur de Battle Royale... în sfârșit am găsit și noi motiv să îndrăgim jocul. Nu am fost dezamăgiți. Am jucat meci după meci, ore după ore și nici că am reușit să ne plictisim. 

4=atitudini /comportamente care caracterizează un bun ascultător

A fi un bun ascultător este un avantaj care te ajută sa fii descurcăreț în viață, să capeți experiență fără a risca să greșești, și să vezi lumea prin ochii altora. Însă, ușor de spus, greu de făcut! A fi un bun ascultător presupune, în primul rând, calm, chiar și atunci când ești în total dezacord cu interlocutorul tău. Multor oameni le place să vorbească mai mult și să asculte mai puțin, motiv pentru care, de multe ori sunt evitați. 

Când cineva vrea să vorbească cu tine și, mai ales, când vrea să-ți facă o confesiune, înseamnă că acea persoană te stimează și are încredere în tine. Nu-i închide gura după primele fraze și nu sări cu sfaturi, ci doar ascultă.Într-un dialog este important ca ambii parteneri să se privească.

Dacă cineva îi vorbește, oprește-te din ațtiunile pe care le întreprinzi și privește în ochi persoana respectivă.Important este să nu vorbești foarte mult despre tine și mai ales prin comparație, cu atât mai mult când situațiile sunt incomparabile ca emoție și intensitate.

Consolarea, atât verbală cât și fizică, este foarte importantă într-o relație de prietenie sau de iubire. Însă, ai grijă, sunt unele persoane care nu suportă să fie mângâiate sau alintate atunci când suferă. Foarte important: a consola pe cineva nu înseamnă a simți milă. 

Omul care știe să asculte este un om educat,cu bun simț,generos............